Katodik Koruma Ölçümü (*)

Katodik koruma,  korunacak metali olusturulacak bir elektrokimyasal hücrenin katodu haline getirerek metal yüzeyindeki anodik akimlarin giderilmesi islemidir. Korozyon olayi bu iki reaksiyonun bir arada yürümesi ile gerçeklesir. Elektronlar anottan katoda dogru metal üzerinden akar ve katot reaksiyonu anottan gelen bu elektronlari kullanarak yürür.

Periyodik Kontrol Süresi

Katodik koruma donanimlarinin çalisir durumda olmasi saglanir. Katodik koruma tesislerinin performansi yillik olarak test edilmelidir. Ayrica, besleme akim katodik koruma tesislerinin düzelticiler gibi güç kaynaklari iki ayi asmayacak araliklarla kontrol edilir. Katodik koruma tesislerinin sürekli çalismasinin saglanmasi ve koruma degerlerinin periyodik olarak kontrol edilmesi ve yilda en az iki defa koruma potansiyeli degerlerinin ölçülmesi zorunludur.

İlgili Standartlar

  • TS EN 16299 Toprak veya taban ile temasa dayanan toprak depolama tanki üzerinde Dis yüzeylerin katodik korumasi
  • TS EN 12954 Katodik koruma - Gömülü veya suya daldırılmış metalik yapılar için, 

Katotik Koruma Nasıl Yapılır ?

DIŞ AKIM KAYNAKLI KATODİK KORUMA

Dıştan, bir trafo redresör aracılığı ile doğru akım uygulanır. (-) uç metale, (+) uç anoda bağlanır.

Akım şiddeti korunacak metalin yüzey alanına ve metalin içinde bulunduğu ortamın koroziflik derecesine bağlıdır.

GALVANİK ANOTLU KATODİK KORUMA

Korunacak metal yapıya kendinden daha aktif bir metal bağlanarak galvanik hücre oluşturulur. Katodik koruma devresinden akım geçebilmesi için anot ve katot arasında devre direncini yenebilecek kadar bir potansiyel farkının olması gerekir. Galvanik anottan çekilen akım, galvanik anodun açık devre potansiyeli ile devre direncinin büyüklüğüne bağlıdır.

Not:Başlık sonunda (*) işaretli hizmetler, TE EN ISO/IEC 17020  akreditasyonu kapsamında akredite rapor verilecektir.